Saturday, August 15, 2009

Bercuti di Jakarta & Bandung (Day 1/Part II)

Salam,

Lebih kurang 2 jam perjalanan, maka kami pun sampailah ke destinasi yang tuju...Kami sampai dalam jam 11.50 am (waktu tempatan). Keadaan sepanjang penerbangan, tak berapa smooth. Banyak air pocket dan gegaran...Sampai nak menulis borang pun bergetar-getar...Jadi tak handsome tulisan den tau!! Tapi masa touch down very smooth...Pandai abang pilot control kapal terbang...Thank you abang pilot...

Kat airport atau Bandara Soekarno-Hatta..Beg ini sewaktu sampai di Jakarta..Mungkinkah bag-bag ini akan bertambah???

So, pekara pertama yang kami cari lepas keluar dari airport off courselah pak supir...Toleh kiri toleh kanan nak cari kertas yang ada nama 'SALAWATI'....Haa tu dia, awat macam malu-malu aje nak angkat kertas tu...Relaxlah Pak, jangan takut. Bapak tidak kenal kita orang lagi....Nanti boleh tunggang langgang MPV tu nanti kita orang k erjakan..

Group Photo

OKlah nama Pak Supir yang akan menjaga kita orang sepanjang 4 hari ialah Annuar....Selepas selesai sessi perkenalan kita orang pun tunggu apalagi, teruslah kita orang pecut ke Bandung. Maklumlah masing-masing tengah bersemangat waja nak start bershopping..Perjalananan ke Bandung memakan masa lebih kurang 2 jam setengah...Sepanjang perjalanan, kita orang melalui kota Jakarta yang memang terkenal dengan sibuknya. Nasib kita orang baik sebab jalan yang kita orang tempuh tidaklah jam ataupun dalam bahasa diaorang 'macet'. Berbeza dengan lorong bertentangan, Ya Ampun macetnya tak bergerak-gerak...

Dalam van..

On the way, kita orang berhenti pulak di salah satu R&R kat sana sebabnya ada pulak antara kita orang yang nak pergi 'kamar kecil' atau bilik air....

Nak tiru sama macam aksi iklan kat belakang tu...

Aku & Aishah

Berposing kat depan salah sebuah kedai kat R&R


Sempat dikna, Wati dan Aishah berposing

Kat situlah bermulanya our first transaction dalam rupiah iaitu kat kedai serbanika ala-ala 7 eleven...Memanglah mula-mula menggelabah sebab duit rupiah ini kan banyak benau angka kosongnya...But thanks to Wati sebab siapkan rupiah converter ataupun well known as cash converter dikalangan kami berenam. Banyak betul jasa cash converter ni....


Wati sedang berurusan kat kaunter pembayaran...

Perjalanan kami diteruskan lagi...Tak sabar nak sampai Bandung sebab menurut kata Pak Supir Bandung itu 'nyaman'...


Keadaan di laluan Jakarta-Bandung...Menurut Pak Supir, waktu ketika itu musim kemarau..

Sawah padi antara pemandangan yang sempat aku ambil...

Bersambung.....

2 comments:

Iwan Setiawan said...

Saya Iwan Sunandar, dari Bandar Bandung, menyediakan service transportation pakage All In (Sewa Kereta, Upah Supir (Driver), Petrol, Parking & Tol) dan booking hotel (atas permintaan) untuk pelancong di Bandung, Jakarta & Puncak. Selain untuk shopping, Bandung, Jakarta & Puncak juga terkenal dengan tempat-tempat sightseeing yang indah dan wisata makanan yang sedap dengan harga yang sangat reasonable.
For further info, please contact me at
email : setiawantransport@gmail.com
sms/call : +6281221401090
website : www.setiawantransport.com

Company Travel Agen iwan 100% milik orang ISLAM

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.